Safe Streets Haarlem

Help Haarlem veilig te maken voor vrouwen

Wist u dat 8 op de 10 vrouwen te maken heeft gehad met straatintimidatie? 8 op de 10: daar schrik je toch van? Daar kunnen we iets tegen doen. U en ik. Om te beginnen door Haarlem veiliger te maken. En te zorgen dat iedere vrouw veilig is op straat – Safe Streets. Vrouwenorganisaties Zonta Nederland en Soroptimist International vinden dat dat toch echt zo zou moeten zijn. Of het nou dag, avonds of nacht is, iedere vrouw moet veilig over straat kunnen gaan. Ook in Haarlem. Daarom vragen wij ú: help ons mee om Haarlem veilig te maken voor vrouwen en laat ons weten waar u zich onveilig voelt.

Waarom deze Safe Streets enquête?
Van 25 november tot en met 10 december wordt wereldwijd campagne gevoerd tegen geweld tegen vrouwen. Een campagne onder de naam: Orange the World waarvoor ook vrouwenorganisaties in Nederland zich inzetten (UN Women Nederland, de Unie van Soroptimistclubs in Nederland, Suriname en Curaçao en Zonta Nederland). En dat is hard nodig. Want nog steeds heeft 1 op de 3 vrouwen te maken met (seksueel) geweld.

Zo stoppen we geweld tegen vrouwen
Geweld tegen vrouwen en meisjes kan alleen stoppen als we daar samen aan werken. Vrouwen en mannen, maatschappelijke organisaties, en overheden op internationaal, nationaal, provinciaal en lokaal niveau. Iedereen kan iets doen:

Maak Haarlem veilig voor vrouwen – Safe Streets
Veilige openbare ruimtes: daar kunnen we samen voor zorgen. Nederland heeft zich daar in VN-verband ook toe gecommitteerd.  En veel gemeenten zijn inmiddels een zogenoemde ‘Safe Streets gemeente’. Dan kan Haarlem toch niet achterblijven?! Op 10 december overhandigen vrouwenorganisaties Zonta Kennemerland Zuid en Soroptimist Haarlem-Kennemerland de gemeente daarom een petitie met het verzoek: word ook een Safe Street gemeente, want Haarlemse vrouwen verdienen dat.

Over de enquête zelf:
De gegevens uit de enquête worden anoniem verwerkt. En worden gebruikt om te inventariseren waar vrouwen zich onveilig voelen in Haarlem. Deze inventarisatie wordt overhandigd aan de gemeente Haarlem.