Verkiezingen: zo krijg je meer vrouwen in de politiek

Wil jij na de verkiezingen meer vrouwen zien in de politiek? In jouw Provinciale Staten en in de waterschappen? Dan is dít het moment om daar wat aan te doen. Stem 20 maart op een vrouw. En zo pak je dat superslim aan.

Het wordt tijd dat daar verandering in komt, vindt Soroptimist International Club Haarlem-Kennemerland. En het mooie is: dat kan ook. Want op 20 maart zijn er verkiezingen: provinciale statenverkiezingen én waterschapsverkiezingen. En op 23 mei gaan we nog een keer naar de stembus voor de Europese verkiezingen. Dan kun jíj zorgen dat er meer vrouwen in de politiek te zien zijn. Stem op een vrouw! Drie tips om dat ook heel slim aan te pakken:

#tip 1 verkiezingen – Stem niet op de eerste vrouw die je op de kieslijst tegenkomt

Gewoon alleen je stem uitbrengen op de nummer 1 of 2 als dat een vrouw is? Dat kan, kies een vrouw is natuurlijk altijd goed. Maar je kunt méér doen: namelijk je stem uitbrengen op een vrouw, die lager op de kieslijst van jouw favoriete politieke partij of beweging staat. De nummer 1 en/of 2 worden toch wel vaak gekozen. Doe het slimmer!

#tip 2 verkiezingen – Zet een tussenstap en tel de zetels van ‘jouw’ partij

Je zou nu kunnen denken: goed, dan stem ik op de derde vrouw die ik tegenkom op de kieslijst. Dat kan natuurlijk, maar je kunt het nóg slimmer aanpakken als je eerst even een tussenstap zet. Kijk hoeveel zetels ‘jouw’ partij/beweging nu heeft in de Provinciale Staten, in het Algemeen Bestuur van het Waterschap of op 23 mei in het Europees Parlement. Bekijk ook de peilingen. En dan…

#tip 3 verkiezingen – Stem op een vrouw op een ‘strategische’ positie

…kijk je nog eens op de kieslijst. Die vind je trouwens hier (Provinciale Staten) en hier (Waterschapsverkiezingen) als je nu vast meteen even wat voorwerk wilt doen. Als jouw partij nu bijvoorbeeld vier zetels heeft en in de peilingen op een kleine winst van één zetelt staat: kijk dan welke vrouwen er na plek 5 op de kieslijst staan en stem daarop. Want dan kan die vrouw wel eens op voorkeursstemmen in Gedeputeerde Staten, het Waterschap of het Europees Parement terecht komen. #stemopeenvrouw

P.S. Wist jij dat er ook Soroptimisten op de lijst staan voor de Waterschappen? Kijk hier maar eens.

Gewoon omdat het kan, een leuk filmpje over vrouwen in de politiek
https://youtu.be/YNGoJnf3Oko